חזון

משפט בעולם משתנה

הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת חיפה

 

פרופ' ניבה אלקין-קורן

 

אנחנו חיים בתקופה דרמטית של שינויים היסטוריים. העולם סביבנו משתנה מידי יום בקצב שמקשה לעיתים לראות בבהירות את התמונה הכוללת:  מ"אביב העמים הערבי" באזורנו, והתפוררותם של משטרים טוטליטריים שעדין לא ידוע מי יתפוס את מקומם, דרך דעיכתן של מעצמות-על ועלייתם של כוחות חדשים, ועד להיחלשותן של ממשלות בדמוקרטיות המערביות המתמודדות עם משברים כלכליים רבי עוצמה ועלייתם של קולות אנטי דמוקרטיים גם במדינות המערב.    

ממשבר החובות של אירופה, לשקיעת הכלכלה האמריקנית והטלטלה בבורסות העולם שהפכה כבר לעניין שבשגרה; דרך קבוצות בפייסבוק, ציוצים בטוויטר וטלפונים חכמים – שגם סייעו להמונים ברחבי העולם לצאת לרחובות ולהביע מחאה;  

ממהפכת היסמין ועד כיכר תחריר, מכיבוש רוטשילד לכיבוש וולסטריט, ממחאת הקוטג' שהובילה להתפטרותה של יו"ר תנובה ועד למחאת האוהלים.... 

אנו חיים בעיצומם של שינויים טקטוניים. תהליכים המפיחים בנו תיקווה גדולה, אך גם מעוררים לעיתים דאגה עמוקה מפני הבאות.   

בקיץ האחרון חווינו בעוצמה אדירה את הניסיון לחשוב מחדש על שיטת השוק. תנועת האוהלים שהתמקמה בשדרות הערים, הביאה עימה שיח חדש. הסתבר שיש דור שלא רק מסמן "לייק" בפייסבוק אלא גם יודע לפתוח "מעגלי שיח", לבטא ולהקשיב, לדון ולהתחבט בנושאים ציבוריים על המחצלת בקרן רחוב.   

בקיץ 2011 העם דרש "צדק חברתי".  "צדק חברתי" הוא מונח שנדמה היה שעבר כליל מן העולם בגל הציניות הפוליטית והחברתית שלקינו בה בעשורים האחרונים. כמעט עבר מן העולם, ולפתע הייתה לו עדנה.  

כמשפטנים ברור לנו כמובן שהמושג "צדק" הוא מושג שסתום, מושג מורכב המקנה שיקול דעת רחב לסמכות העושה בו שימוש, לעצבו ולצקת בו תוכן. מושג שיכול להציע מסגרת, לסמן כיוון, לשרטט גבולות עקרוניים\ אך לא בהכרח לבטא הסכמה על תכנים מהותיים.    

העם שקרא ל"צדק חברתי" דרש למעשה "כל מני דברים", אבל במעגלי השיח של תנועת האוהלים ביקשו בעיקר לעורר סימני שאלה:

-          לבחון: איך ניתן לכונן חברה צודקת?

-          לבדוק: האם ניתן לרפא את שיטת השוק שיצאה מכלל שליטה? 

-          לנסות לבנות חברה שלא רק ממקסמת רווח אלא גם תועלת  

מעגלי השיח של תנועת האוהלים הביאו עימם רוח רעננה. בעיקר בתעוזה לשוב ולדון במושכלות יסוד ולאתגר את מה שהסתגלנו לקבל כבלתי נמנע.   

בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה אנחנו עושים זאת כבר עשרים שנה. השנה אנחנו מציינים 20 שנה לפקולטה שלנו. הפקולטה למשפטים בחיפה היא הצעירה ביותר בקרב האוניברסיטאות בישראל. הפקולטה נוסדה בידי כוחות אקדמיים צעירים שקיבלו הכשרתם במוסדות המובילים מעבר לים ופיתחו כאן קול ייחודי ונקודת מבט חדשנית. פקולטה שהשכילה, מן היום הראשון, לשאול שאלות, לחשוב מחוץ לקופסא, לאתגר את מתכונת הלימודים המקובלת בלימודי משפט, לפתח תחומי מחקר חדשים שיתאימו לחיים במאה העשרים ואחת – משפט ורפואה, משפט וטכנולוגיה, משפט וחברה, ניתוח אמפירי של המשפט, וגם להפיח רוח רעננה בתחומי משפט מסורתיים.  

פקולטה ששמה לה למטרה לבחון בכל פעם מחדש את תפקידו של המשפט בעולם משתנה ובעיקר לשאול שאלות.